A cookie-k használatát a beállítás link alatt módosíthatja.

Termékek Menü

Központi porszívó kivitelezése

Gyakorlati tanácsok központi porszívó kivitelezéséhez

Központi porszívó telepítése előtti teendők

   Célszerű a központi porszívórendszer kiépítése előtt a víz-gáz-fűtésszerelő gépész kollégával egyeztetni a nyomvonalat, hiszen a központi porszívó csőrendszer ugyan abban a rétegrendben van lefektetve, ahol a víz és egyéb fűtéscsövek is mennek. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy a központi porszívó csővezetékében minél kevesebb kerülés és kanyar legyen, mert ellentétben a lefolyó csövekkel, itt nem a gravitáció foglya a cső tartalmát kiüríteni, hanem a központi porszívógép és minél több kanyar és kerülés van a központi porszívó csőrendszerében, annál nagyobb teljesítményű gépet kell felszerelni.

 

 

Az építkezés melyik fázisában kell letelepíteni a központi porszívó rendszert?

 

   Ez egy nagyon fontos kérdés! A központi porszívó csőhálózatot mindenképpen az alsó vízzáró szigetelés lerakása és a padlófűtés letekerése előtt kell telepíteni (Lásd bal oldalt 2.kép). A legtöbb helyen a tekercsben kapható úgynevezett GV3, GV4 bitumenes vastaglemezt használják vízszigetelés céljára, amit nyílt lángú pörzsölővel olvasztanak le. A nyílt láng és a nagy hő miatt a központi porszívó csőhálózat sérülhet, ezért kell a vízszigetelés után telepíteni a csőhálózatot.
A központi porszívórendszer csőhálózata tehát a vízzáró szigetelésen és az alsó lépésálló hőszigetelésben van elvezetve, amit utólag a csövek közé beillesztenek a kivitelezők. Ennek a tetejére jön a fólia a betonhálóval, amire rátekerik a padlófűtést.

 

 

Vakolás előtt vagy vakolás után telepítsük a központi porszívó csőhálózatot?

 


Mindkét verziónak van előnye és hátránya is.
Vakolás előtt:

  • Előnye: Lehet látni, hogy a falba bevésett vezetékek, gépészeti csövek, stb. merre mennek, így biztos nem sérülnek, nem kell a már készre vakolt falat szétvésni, így a kőműves javítási költsége is megspórolható.
  • Hátránya: A vakolás során a központi porszívó csőhálózat erős sérülési veszélynek van kitéve és amennyiben a csőhálózat akár csak egy helyen is el van törve és nincs meg a tökéletes tömítettség akár teljesen használhatatlan is lehet.

 

 

 

Vakolás után:

  • Előnye: A központi porszívó csőhálózatának sérülési esélye minimálisra csökken.
  • Hátránya: Nem lehet látni, hogy a falba bevésett vezetékek, gépészeti csövek merre mennek, így megvan az esélye, hogy véletlenül elvésünk valamilyen vezetéket, továbbá a kivésett részt a kőművesnek újra vakolással le kell javítani

 

 

 

FIGYELEM!!!

10 cm-nél keskenyebb falba falicsatlakozót nem lehet szerelni, illetve az ilyen válaszfalba a fali kiállás bevésésekor a cső mögötti falrész átszakadhat, mivel a falicsatlakozót 9 cm mélyen kell a falba besüllyeszteni!
A továbbiakban felmerülő kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal. Vegye igénybe ingyenes árajánlat kérési lehetőségünket és díjmentes helyszíni felmérésünket!

 

Árajánlatkéréssel hívjon minket bizalommal a 06-30-444-1555 vagy a 06-23-371-645 telefonszámon vagy írjon splendiderd@gmail.com e-mailcímre!