A cookie-k használatát a beállítás link alatt módosíthatja.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Központi porszívó érdekesség

Lehet a porallergiás és asztmatikus panaszokat csökkenteni központi porszívó használatával?

Jó hírem van! Igen, van lehetőség arra, hogy a porallergiás és asztmatikus tüneteket jelentősen tudjuk csökkenteni az otthonunkban központi porszívó használatával!  Hogyan? Nézzük meg, mi a valódi problémák egyik legnagyobb okozója!

Mindenki szokott otthon takarítani és porszívózni, családonként más-más gyakorisággal. Bármilyen hihetetlen is, a porok nagy része pont ilyenkor, takarítás közben kerül a lakásunk levegőjébe. Hogyan? Ilyenkor a hideg burkolatokat egyesek partvissal mások porszívózással igyekeznek feltakarítani. De nézzük meg, hogy mi történik ilyenkor valójában? A sepréskor a padlón levő szennyeződések nagy részét sikeresen össze szedjük egy kupacba, egy másik része beleül a burkolati fugákba, a legkisebb porszemekkel pedig jó kis porfelhőt alakítunk ki a lakásban. Másik megoldás, hogy elővesszük a porszívó gépet. Igen ám, csak a gond ott kezdődik, hogy ezek a gépek sajnos úgy működnek, hogy amennyi levegőt a takarító fejnél beszív a készülék, azzal egyenértékű levegőt ki is fúj! Na és milyen levegőt fog kifújni a készülékünk? Ez attól függ, hogy a használt porszívónak milyen minőségű szűrőrendszere van. Előfordult már Önnel, hogy takarítás közben folyamatosan tüsszög? Sokunk számára ismert a porszívózás közben kialakuló jellegzetes szag, amit gyermek koromban csak "takarítási szagnak" neveztem el. Ez a szag a porszívó készülékünk által már előzőleg beszívott szennyeződések, poratkák és mikro porok megszűretlen elegyéből alakul ki. Az alábbi képen egy nem túlzottan ideális szűrési hatásfokkal rendelkező porszívót láthatunk működés közben.

A fotón jól látható, amint a készülék nagy nyomással a lakótér légterébe fújja a szűrő rendszeren átjutott mikro porokat, melyet a takarítás közben és annak végeztével folyamatosan belélegzünk.                                                                                                                                                                                                                                                          

Persze vannak azért a képen látható készüléknél lényegesen jobb szűrő rendszerrel ellátott takarító gépek is. Ide tartoznak a HEPA filteres és a vizes leválasztású porszívó gépek. Feltételezzük, hogy ezek a gépek már 100%-ban kiszűrik az összes kifújáskor keletkező port (ilyen készülékek természetesen nincsenek), viszont a problémánk csak részben oldódott meg. A porszívóból kilépő elméletileg tiszta levegőt a készülék nagy nyomással fújja a lakásunk légterébe, ezzel rendesen felkavarja a gép közelében padlón, illetve a bútorzaton levő nyugvó port, melyet aztán ugyancsak belélegzünk. Létezik akkor tökéletesnek mondható megoldás? Úgy gondolom, hogy igen. Erre találták ki a központi porszívó rendszert. Ez az egyetlen olyan porszívózási megoldás, ahol egyáltalán nem jut vissza a beszívott levegő a lakásunk légterébe! Hogyan tudjuk ezt elérni? Úgy hogy ki építünk egy teljesen zárt csőhálózatot, melynek az egyik végén Mi vagyunk a takarító csővel, a másik végén pedig egy nagy teljesítményű központi porszívógép, ami a beszívott levegőt megszűrve, házon kívülre, a SZABADBA fújja ki! Nincs többé kavargó porfelhő, a lakás légterébe visszafújt poratka és más egyéb mikro por! Bővebb részletes leírást a központi porszívó rendszerről a legfelső sorban szereplő "Központi porszívóról" pont alatt a    "Központi porszívóról általában" menüpontra kattintva fog találni.

Érdekesség kedvéért nézzük meg, hogy mit ír a Wikipédia a poratkákról:

Az atka az ember környezetében élő apró (szabad szemmel nem látható), a pókok családjába tartozó élősködő. Súlya kb. 0,5 milligramm, naponta 5-6-szor ürít, 6 hetente 50-200 petét rak le. Az ember lehámlott bőrdarabjaival táplálkozik. Kedvez neki, ha van a lakásban házi kedvenc is: macska, papagáj, kutya. Élettere azonos az emberével, a 20-26°C fokos hőmérsékletet kedveli. Főleg ágymatracban, szőnyegekben él, de a porszemcséken körbe utazhatja a lakást. Élettartama: 2-3 hónap.

A KÉPEN AZ ATKÁK LÁTHATÓK:

          

Ürüléke és elhalt teteme allergizál. A poratka-allergia jelei megegyeznek a pollen- allergia tüneteivel, ám egész évben jelentkeznek. Nem az élő poratkák jelentenek veszélyt a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberekre, hanem az elszáradt ürülékük, amely 0,3 mikron nagyságú por, és a tetemük, melyet belélegzünk, és semmi nem takarítja ki a tüdőnkből. A poratka-allergia első jelei: könnyezik a szem, orrot fújunk, krákogunk reggelente. Az erősödő (allergia) tünetekre az orvosától hisztaminkészítményt kap a beteg (mely tovább gyengíti az immunrendszert), és végül kialakulhat az asztma. A poratka por alakú maradványai tovább telítik a tüdőt, a por fojtogató érzést okozhat.

Amikor a nap besüt a szobába, látni a szálló port. Ha a matracunk aljába leülepedett elszáradt maradványok, a por nedvességhez jut (pl: beleizzadunk az ágyba, vagy vizes eljárással takarítjuk) remek táptalaj lesz a penészgombáknak, melyek további kellemetlenségeket okoznak. (Nagyon súlyos túlérzékenység esetén a bőrön megjelenő ekcéma oka is lehet.) Hatásuk savas, ezáltal a matrac és a szőnyeg anyaga szétmállik, egyre vékonyodik (ezt bizonyítja a porcicák jelenléte a lakásban). Végső soron a poratka-allergia jelei megegyeznek a pollen-allergia tüneteivel, ám egész évben jelentkeznek. A megelőzés: bőrhuzatos bútorok használata, függönyök és szőnyegek mellőzése, szövetek hetenkénti mosása. Plüssállatokat, szövetből készült kedvenceket mosás után érdemes lefagyasztani 1-2 napig, így megakadályozhatjuk a poratka szaporodását. Használjunk allergiások számára is javasolt légtisztító berendezést és központi porszívó rendszert, de győződjünk meg róla, hogy az rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal.

Árajánlatkéréssel hívjon minket bizalommal a 06-30-444-1555 vagy a 06-23-371-645 telefonszámon vagy írjon a splendiderd@gmail.com e-mail címre!